Verdedigers van het vrije woord

Quest / 360  | 22 maart 2019 - 16:0022 mrt - 16:00

Dossier Het Vrije Debat | Vrije denkers durven niet meer vrij te denken, als we politici mogen geloven. Politieke correctheid is het debat binnengeslopen en op de campus voelen studenten en docenten steeds meer belemmering om een bepaald standpunt in te nemen.

De Amerikaanse collegecampus verkeert in crisis, of tenminste dat wil een hele verzameling essays, boeken, podcasts en commentaren van politici ons doen geloven. ‘Politieke correctheid’ zou het open, objectieve intellectuele debat, met name van rechts, verlammen en daardoor zouden universiteiten geen aantrekkelijke plek meer zijn voor vrije denkers, iconoclasten en iedereen die waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting en diversiteit in denken.

Nu heeft een internationale groep wetenschappers de lancering aangekondigd van The Journal of Controversial Ideas, in een poging om onorthodoxe ideeën in het publieke debat te brengen. In dit op basis van peer review samengestelde tijdschrift kunnen academici hun werk onder pseudoniem publiceren. En, in dit verband misschien wel toepasselijk, de publicatie blijkt nu al controversieel.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie