Het westerse paspoortprivilege

Africa is a Country / 360  | 24 March 2019 - 12:3024 Mar - 12:30

In de mondiale pikorde bepaalt staatsburgerschap, meer nog dan ras, waar een burger terechtkomt op de sociale ladder. Het privilege van een westers paspoort, omdat je nou eenmaal geboren bent in een bepaald land, is volgens Vik Sohonie een onhoudbaar onrecht waar niets tegen wordt ondernomen.

Ik weet nog dat ik jaren geleden, op het vliegveld van Kuala Lumpur, de mondiale pikorde duidelijk zag afgetekend in drie verschillende secties bij de paspoortcontrole: visumaanvraag bij aankomst, cellen voor tijdelijke opsluiting en de alledaagse paspoortcontrole. Zuid-Aziatische burgers stonden in de rij voor de buitenkans om een visum bij aankomst te bemachtigen, terwijl voornamelijk zwarte Afrikanen in de cellen zaten en westerlingen met hun superieure paspoorten in vloeiende rijen langs de douaniers stroomden. Maleisië biedt, anders dan de meeste andere landen, visumvrije toegang voor inwoners van een aantal Afrikaanse landen, toch werden de eigenaren van deze armzalige paspoorten met argusogen bekeken. De in beton gegoten hiërarchie van toelating op basis van nationaliteit was me in één oogopslag duidelijk.

Straaltje licht
Het paspoortprivilege is een onhoudbaar onrecht waar niets tegen wordt ondernomen en dat een enorme, onbelichte rol speelt in het migratiedebat en de migratie-‘crisis’. Degenen die zich gelukkig mogen prijzen met een geprivilegieerd paspoort – vrij reizen over de aardbol, fluitend langs vriendelijk glimlachende douaniers wandelen met een inreisstempel voor een verblijf van negentig dagen, gaan en staan waar je maar wilt zonder een berg aan bewijsmateriaal te moeten overleggen om officieel aan te tonen dat je een respectabel mens bent – zijn zich vaak niet eens bewust van de zeldzame macht die ze bezitten. Slechts een piepkleine minderheid is deze zalige onwetendheid en die vorstelijke behandeling gegund. Maar zo werkt het niet voor de rest.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie