Gevangene van eigen geschiedenis

New Statesman / 360  |  5 April 2019 - 18:32 5 Apr - 18:32

Dossier Brexitness | Volgens de Britse filosoof John Gray heeft het Brexit-referendum van 2016 de politiek voorgoed veranderd. Politici kunnen zich niet inleven in de massale onvrede die door het referendum aan het licht is gebracht. Ze beschouwen zichzelf als de belichaming van de rede, belaagd door de blinde driften van het janhagel.

Wat de uitkomst van het Brexit-proces ook wordt, het zal Groot-Brittannië in ieder geval zo onbestuurbaar maken als het sinds de jaren zeventig niet meer is geweest. De zege van Gina Miller [de zakenvrouw die een zaak aanspande over de goedkeuring van de Brexit door het parlement] bij het Hooggerechtshof gaf in januari 2017 de macht aan een Lagerhuis dat niemand nog in de hand heeft, en effende zo de weg voor de huidige revolte van parlementariërs die de regering haar macht proberen te ontnemen. Ze zijn tegen een harde Brexit, maar kunnen geen overeenstemming bereiken over een alternatief dat dit moet voorkomen.

De fragmentering van de twee grote partijen is verwelkomd als een mogelijke uitweg uit de impasse, en de door dissidente Tory- en Labourleden opgerichte nieuwe fractie The Independent Group (TIG) is toegejuicht als het begin van een nieuwe middenpartij. Maar er is weinig reden om te denken dat kiezers massaal zullen stemmen op een partij die hen terugvoert naar de situatie die juist tot hun huidige onvrede heeft geleid – die merkwaardige nostalgie die gematigd links in de greep heeft. Het hele tijdperk van na de val van de muur, met zijn Irakoorlog, financiële crisis en de daaropvolgende jaren van harde bezuinigingen, dat is niet iets waarnaar veel mensen terugverlangen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie