Krijgt Japan een vrouwelijke premier?

360 | Amsterdam  | 10 April 2019 - 20:0010 Apr - 20:00

In Japan is de eerste vrouwelijke premier opgestaan. Dat is althans de ambitie van Tomomi Inada, de voormalige minister van Defensie.

Tegen CNBC vertelde ze deze week dat ze zich in 2021 kandidaat stelt voor de toppositie van de Liberale Democratische Partij (LDP), die nu wordt bezet door premier Shinzo Abe. Volgens de nu geldende regels mag Abe niet nog een termijn als voorzitter van de partij, die van oudsher ook de premier van het land is wanneer de LDP in de regering zit.

Inada is zich er terdege van bewust dat ze een politieke ‘boys club’ betreedt met haar voornemen, en maakt zich geen illusies. ‘Als man moet je het al twee tot drie keer proberen voor het lukt,’ zei Inada, die afgelopen februari zestig werd. ‘Dus ik moet opschieten.’ Los van de noodzaak om het mannenbolwerk te doorbreken, ziet ze ook een noodzaak om het land te hervormen. ‘Het cruciale moment om te hervormen teneinde de economische fundamenten en groei te bestendigen is, feitelijk, nu.’

(CNBC, New Jersey)

Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360.
Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie