Van wie wordt 5G?

360 | Amsterdam  | 21 April 2019 - 08:1421 Apr - 08:14

Digitale soevereiniteit | Wie krijgt controle over de vijfde generatie (5G) mobiel internet? Europa en de VS worstelen met de aanzwellende macht van China, dat zijn invloed steeds meer laat gelden op de mondiale markt. Rusland wil het land elektronisch loskoppelen van de rest van de wereld om haar ‘digitale soevereiniteit’ te behouden. Inzake de opmars van 5G is wederzijds vertrouwen ver te zoeken.

» Het nieuwe strijdtoneel tussen China en Amerika (lees verder op Blendle)

Het internet begint in twee werelden uiteen te vallen. Enerzijds is er het digitale landschap dat China propageert, waar contant geld is verdrongen door mobiele betalingen. Alles draait daar om de smartphone, waarop gebruikers met één enkele app kunnen shoppen, chatten, elektronisch bankieren en surfen op internet. Nadeel: de almachtige overheid kijkt altijd mee. Met vrienden kun je soms beter in geheimtaal converseren. En toegang tot Google of Facebook kun je vergeten.

» Rusland verschanst zich (lees verder op Blendle)
Om te voorkomen dat het Westen het Russische internet probeert af te snijden van de rest van de wereld, wil Rusland een soeverein netwerk in het leven roepen. Een stap die past bij de nationale mentaliteit, aldus Gazeta.ru.

Plaats een reactie