Chinese invloed in de Balkan

South China Morning Post / 360  | 25 April 2019 - 16:0725 Apr - 16:07

Lange tijd beschouwde het Westen Rusland als zijn belangrijkste rivaal in de westelijke Balkan maar inmiddels is er een nieuwe speler opgestaan: China.

Of het nu gaat om kolencentrales, luchthavens of bruggen, de Chinezen investeren stevig in de aanleg van infrastructuur in Zuidoost-Europa en daarmee leggen ze de basis voor een nieuwe strijd met de EU om invloed in de regio. Chinese bedrijven vullen gaten op in de budgetten van Balkanlanden die kampen met financiële tekorten, terwijl die hun dromen over toetreding tot de EU gaandeweg zien verdampen.

Vooralsnog is de EU goed voor meer dan 70 procent van de totale directe investeringen in de regio die Servië, Bosnië, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië en Kosovo omvat. Volgens cijfers van de Europese Commissie draagt China nu nog slechts 1 procent bij. Maar wat betreft uitgaven voor infrastructuur heeft China de afgelopen zes jaar een inhaalslag gemaakt. Zo behoedden de Chinezen in 2014 een staalfabriek in het Servische Smederevo voor faillissement door het bedrijf voor 46 miljoen euro te kopen. Inmiddels wappert de rode Chinese vlag vrolijk boven de poort. De Servische president Aleksandar Vucic was enthousiast en drong er vervolgens bij China op aan om ook een door schulden getroffen kopermijn over te nemen. Dat gebeurde vorig jaar. De verzoeken blijven inmiddels komen en China doet graag mee, want de Balkanlanden vormen een belangrijke schakel in de Nieuwe Zijderoute van Beijing, een ambitieus plan ter waarde van 1 biljoen dollar voor de aanleg van een exportroute over land van China naar Europa.

(South China Morning Post, Hong Kong)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie