Terrorisme bedreigt stabiliteit in West-Afrika

Middle East Eye / Foreign Policy / 360  |  2 May 2019 - 10:00 2 May - 10:00

Minidossier | Lange tijd lukte het Burkina Faso om het geweld buiten de deur te houden, maar armoede, instabiliteit bij de buren en inadequate veiligheidstroepen hebben de deur voor de extremisten opengezet.

Sinds december hebben zich in Burkina Faso verschillende terroristische incidenten voorgedaan, waaronder de ontvoering van en moord op een Canadese mijningenieur en de ontvoering van twee humanitaire werkers. Het Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken schat dat 1,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. Als de internationale gemeenschap en hulporganisaties nu niet de handen uit de mouwen steken, kan 
het terrorisme zich uitbreiden naar andere landen in West-Afrika zoals Benin, Ghana en Togo, met verdere destabilisering van de regio als gevolg.

Aanvankelijk waren er vooral aanslagen in het noorden van het land, op de grens met Mali. Het afgelopen jaar lijkt er ook sprake te zijn van een groeiende opstand in het oosten van het land.

Sinds januari 2016 zijn er meer dan tweehonderd aanvallen in het land geweest. Volgens de denktank International Crisis Group is deze stijging deels toe te schrijven aan de geleidelijke verslechtering van de veiligheidssituatie na de volksrevolutie die president Blaise Compaoré in 2014 ten val heeft gebracht. Compaoré, die 27 jaar aan de macht is geweest, had met verschillende militanten en gewapende groepen een deal gesloten opdat ze zich in Burkina Faso van geweld zouden onthouden; velen zijn van mening dat er met zijn vertrek ook 
een einde is gekomen aan deze overeenkomsten.

» Lees verder in de Reade / op Blendle

» Lees ook:
Alles mag in naam van de oorlog tegen terrorisme (in de Reader / op Blendle)

Een aanval, vorige maand, op een Fulani-dorp in Mali waarbij meer dan 160 mensen de dood vonden, vestigt opnieuw de aandacht op een ernstige en hardnekkige crisis in de regio.

Plaats een reactie