Facebook blokkeert sites in Spanje

El País / Madrid  |  2 May 2019 - 10:28 2 May - 10:28

In aanloop naar de Spaanse parlementsverkiezingen van zondag 28 april heeft Facebook zeker 17 pagina’s geblokkeerd van drie verschillende extreemrechtse netwerken, met namen als Unidad Nacional Española (Spaanse Nationale Eenheid), Todos contra Podemos (Iedereen tegen Podemos) en Lucha por España (Vecht voor Spanje).

De Facebook-pagina’s worden aangestuurd vanuit Barcelona en Lanzarote en hebben ongeveer 1,5 miljoen volgers. Sinds het begin van het jaar noteerde Facebook meer dan 7 mln interacties op de drie netwerken. De extreemrechtse groepen deelden berichten, die niet te vinden waren in traditionele media, met honderdduizenden mensen.

De verwijdering van de extreemrechtse pagina’s is het gevolg van een onderzoek door de activistische organisatie Avaaz. Eerder deze maand presenteerde Avaaz een rapport aan Facebook waarin wordt uiteengezet hoe de netwerken de regels van het platform overtreden. Volgens Christoph Schott, directeur van Avaaz, zou een extreemrechts netwerk ‘van deze omvang het verkiezingsproces in Spanje kunnen beïnvloeden’.

(El País, Madrid)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie