Botstende overtuigingen

The Spectator / 360  | 29 April 2019 - 10:0029 Apr - 10:00

Een lesprogramma dat bedoeld is om diversiteit te vieren, is zowel moslims als ouders uit de LHBT-gemeenschap in het verkeerde keelgat geschoten.

De basisschool Parkfield is een onopvallend bakstenen gebouw in de Birminghamse achterstandswijk Alum Rock.

Toen de schoolleiding besloot haar leerlingen voor te lichten over homoseksuele 
relaties, ontketende dat een storm van woede. Als BBC-correspondent voor die regio is het nuttig om eens terug te kijken op hoe de opwinding ontstond, hoe zich die verder ontwikkelde en wat deze gebeurtenissen zeggen over de verdeeldheid in onze samenleving.

Twee maanden geleden vertelde een van de leerlingen haar moeder dat de docent had gezegd dat het prima is om lesbisch te zijn. Het is een moslimgezin waar ze homoseksualiteit een zonde vinden. De geschrokken moeder vertelde het aan andere ouders, merendeels moslim.

Dat was de kiem van de rel rond het omstreden lesprogramma ‘No Outsiders’. Doel daarvan is om aan de hand van een reeks stripverhaaltjes in vrolijke kleuren de leerlingen al vanaf 
hun vierde jaar in te lichten over het bestaan van homoseksuele relaties, diversiteit, tolerantie en allerlei verschillen tussen mensen. Drie van de pakweg dertig boekjes bevatten verhalen over relaties tussen mensen van het hetzelfde geslacht – waarbij seks overigens nooit ter sprake komt.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie