Ecofascisme:
 de duistere kant van klimaatverandering

The Guardian | Londen  |  6 May 2019 - 10:00 6 May - 10:00

Mensen die zich zorgen maken over het klimaat, zijn niet alleen ‘linkse drammers’. Er is een kleine groep die de ecologische alarmfase aangrijpt voor het uitdragen van ronduit fascistoïde ideeën.

In zijn onbeholpen manifest noemde de schutter van Christchurch zichzelf ‘ecofascist’. Kellyanne Conway, woordvoerder van Trump, greep die term – die velen onbekend in de oren klinkt – meteen aan om de schutter in te delen bij de zogenaamde ‘ecoterroristen’, door te zeggen: ‘Hij is geen conservatief. Hij is geen nazi.’ Ongetwijfeld was het een poging om via het heersende beeld van het hedendaagse milieuactivisme een verband te leggen met politiek links.

Helaas voor Conway is het wel degelijk zo dat nazisme en een verwrongen versie van ecologisch denken allebei 
in het hoofd van rechts-extremisten zitten. Op sociale media en in de 
duisterdere regionen van uiterst rechts op internet propageren ecofascisten genocidale oplossingen voor milieuproblemen. De ‘Pine Tree Gang’, die volgens journalist Jake Hanrahan ‘meer een losjes verbonden onlinesubcultuur is dan een samenhangende beweging’, verspreidt op Twitter ideeën waarin het gevoel van een dreigende milieuramp wordt vermengd met thema’s uit het domein van het witte nationalisme.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie