Boete op roddelen

The Asian Wall Street Journal | Hongkong  |  7 May 2019 - 20:00 7 May - 20:00

In het Filipijnse stadje Binalonan, ten noorden van de hoofdstad Manilla, is kwaadspreken voortaan verboden.

Op overtreding staat sinds twee jaar een geldboete of een taakstraf. Burgemeester Ramon Guico III wijt de neiging tot roddelen van zijn stadgenoten aan de zon. In de zomer, als de hitte ondraaglijk wordt, verzamelt de bevolking zich in de schaduw van de acacia’s voor een drankje of een hapje, en dat maakt de tongen los. Wie doet het met wie? Wie heeft er schulden bij wie?

Moderne communicatiemiddelen als Facebook en e-mail hebben die kwaal alleen maar verergerd, denkt de burgervader, dus heeft hij besloten, vertelde hij de Wall Street Journal, roddel en achterklap voortaan te beboeten. Op de eerste overtreding staat een boete van 500 pesos (€ 8,60) plus een halve dag verplicht vuilnis ophalen. ‘Men heeft nog geen enkele recidivist kunnen betrappen,’ zegt Jovelyn Manaois, het wijkhoofd. ‘Niemand wil graag bekendstaan als roddelaar.’ Of dat zo zal blijven in het licht van de komende verkiezingen, is nog de vraag.

(The Asian Wall Street Journal, Hong Kong)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie