Boeken voor de revolutie

Al Jazeera | Doha  |  9 May 2019 - 14:00 9 May - 14:00

Een tijdje geleden begaf Abdirahman Moalim zich voor het eerst onder zijn duizenden landgenoten die een sit-in waren begonnen bij het hoofdkwartier van het Soedanese leger in Khartoem. Ze riepen Omar al-Bashir op om af te treden als president.

Moalim, bibliothecaris van beroep, protesteerde mee, maar realiseerde zich dat hij nog meer kon doen. ‘Ik zag dat de meeste demonstranten jong waren. Tijdens de sit-in hadden ze alleen hun telefoons en daar lazen ze op. Ik dacht toen: wat als ik ze boeken breng, zodat ze kunnen protesteren en lezen tegelijk?’

Moalim werkt in de Kabo-bibliotheek van Khartoem en wist al snel welke boeken hij voor de demonstranten moest meenemen: boeken over politiek en macht. Want boeken over het conflict in Darfur, in het westen van het land, en over revoluties elders in de wereld waren altijd zeer moeilijk te vinden in de Soedanese hoofdstad. ‘De autoriteiten waren paranoïde, ze waren bang dat mensen erachter zouden komen wat er aan de hand was, ze wilden mensen in het duister houden,’ zegt Moalim. Inmiddels vinden zijn boeken gretig aftrek, zeker ook omdat het nieuws over zijn openluchtbibliotheek zich snel verspreidde via sociale media.

Op 11 april dwongen de demonstranten het leger om Bashir af te zetten, maar de sit-in zal doorgaan, totdat ook het leger zelf het veld ruimt en de installatie van een burgerregering mogelijk maakt. Tot dat moment zal Moalim onder de demonstranten aanwezig zijn met zijn bibliotheekboeken, die op het asfalt liggen uitgespreid voor eenieder die ze wil lezen. 


(Al Jazeera, Doha)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie