Wat zij zeggen over... de overwinning van Pedro Sánchez bij de Spaanse verkiezingen

360 | Amsterdam  | 14 May 2019 - 16:0014 May - 16:00

Wat zegt de internationale media over de overwinning van Pedro Sánchez bij de Spaanse verkiezingen?

Sandrine Morel, buitenlandcorrespondent

Handboek van verzet: de titel van Sánchez’ autobiografie, die begin dit jaar verscheen, vat perfect de belangrijkste kwaliteit samen van de leider van de Spaanse socialistische partij (PSOE): zijn vermogen om tegenslag te incasseren, op te staan en terug in de ring te stappen. Zijn strijdlust blijkt lonend. Ter linkerzijde is Unidas Podemos electoraal in elkaar gestort. Ter rechterzijde heeft de liberale partij Ciudadanos het midden verlaten om te wedijveren met rechts. Sánchez komt van ver, maar geldt nu als David tegen Goliath.

The Observer, editorial

Net als elders in Europa is de traditionele politieke structuur in Spanje gefragmenteerd. Net als elders is de publieke woede over de falende politiek voelbaar. Maar Spanje leidt de weg. Net als extreemrechtse partijen in andere landen heeft Vox immigratie gebruikt om stemmen te winnen. Maar onderzoek wijst uit dat slechts 9 procent van de Spanjaarden zich hier druk om maakt. Hun grootste zorg 
is werkloosheid, en in bredere zin de economie. Dit laat zien dat Europese politici zich nog steeds niet richten op de dingen waar het kiezers om gaat.

Ishaan Tharoor, buitenlandcorrespondent

Sánchez’ opkomst wordt wel vergeleken met die van Emmanuel Macron, een elegante hervormer die zich positioneert als een verbindende figuur tegen extreemrechts. Maar het kiezersmandaat van Sánchez is niet zo groot als dat van Macron. Zijn troonsbestijging zal hem verplichten een coalitie te vormen met Podemos, een extreemlinkse partij die heeft moeten inboeten op de eigen achterban, en mogelijk met Catalaanse separatisten. Nu Vox ook zetels heeft, verwachten experts juist meer polarisatie en impasse.

David Gardner, analist buitenlandse politiek

Pedro Sánchez en het linkse politieke spectrum hebben getriomfeerd over een gespleten rechts dat hem heeft afgeschilderd als potentaat en verrader. Sánchez zal nu een coalitie vormen tegen een rechts blok dat is verdeeld in drie partijen en verzwakt door de plotse opkomst van Vox, de extreemrechtse partij die in het parlement heeft weten te komen. Na alle borstklopperij die deze campagne heeft gemarkeerd, zou wat zelfreflectie niet misplaatst zijn op de rechterflank, waar de leiders elkaar zonder gêne de tent uit vochten.

Plaats een reactie