Europese verkiezingen: Waar moet het naartoe met Europa?

360 | Amsterdam  | 16 May 2019 - 16:0016 May - 16:00

In aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 t/m 26 mei bespreekt 360 elke dag een opinieartikel uit een internationale krant van een Europese politicus of opiniemaker met zijn of haar visie voor Europa.

Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement, ook in de rest van Europa wordt er tussen 23 en met 26 mei gestemd. In Nederland kiezen wij uiteraard de Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement, maar wat denken de partijen en kandidaten van andere Europese landen over de koers van Europa?

Afgevaardigden in het Europees Parlement opereren in Europese fracties die gezamenlijke standpunten innemen over Europese kwesties. Zo zitten VVD en D66 beide in de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), samen met Liberalerna uit Zweden en Ciudadanos uit Spanje. Voordat een fractie met een gezamenlijk standpunt kan komen, moet er eerst in eigen fractie een consensus tot stand komen.

Dus wat is de visie van politici uit andere landen van de EU? Hoe denken Spaanse politici over Europa en welke Europese koers wil de Oostenrijkse politiek varen? Wat berichten de kranten hierover? 360 bespreekt vanaf vandaag tot aan de aftrap elke dag een opinieartikel van een Europese politicus of opiniemaker.

» 17 mei, Poolse minister-president Mateusz Morawiecki: ‘Meer samenwerking om Europa te beschermen tegen Russische invloeden, of minder bemoeienis van “Brussel”?’

» 18 mei, Iniciativa Liberal: In Portugal positioneert een nieuw liberale partij zich tegenover de socialisten en de sociaal-democraten

» 19 mei, Heiko Maas: ‘Als we Europa aan de populisten overlaten, dan leidt dat tot chaos’

Plaats een reactie