Bosnische rivieren verstopt door afval

USA Today | Virginia  | 18 mei 2019 - 20:0018 mei - 20:00

Ooit waren de rivieren in Bosnië beroemd om hun smaragdgroene kleur en kristalheldere water. Van die idylle is weinig meer over.

In het merendeel van de waterwegen drijven duizenden tonnen afval. Volgens bewoners wordt er jaarlijks 800.000 ton aan afval uit de rivieren gehaald, en nog zijn ze zwaar verontreinigd.
Door de oorlogen in de jaren negentig hebben Bosnië en andere landen in de westelijke Balkan te weinig geïnvesteerd in een effectief systeem voor vuilverwijdering en milieubescherming. In plaats van te worden gerecycled, belandt het meeste vuilnis op geïmproviseerde stortplaatsen en in rivieren, waardoor zowel de grond als het water ernstig zijn verontreinigd.
Vorige maand beloofden de ministers van Milieu van Bosnië, Servië en Montenegro samen te gaan werken om het probleem aan te pakken. Activisten en bewoners hebben daar echter weinig vertrouwen in, omdat effectief afvalbeheer jaren van planning en substantiële investeringen vereist. En dat is lastig in een straatarme regio, waar corruptie routinematig iedere verandering tegenhoudt.

(USA Today, Virginia)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie