‘Ik woon hier al bijna vijftig jaar’

The Guardian | Londen  | 21 May 2019 - 21:1821 May - 21:18

Ze wonen al bijna hun hele leven in het Verenigd Koninkrijk, werken er en betalen belasting. Maar steeds meer oudere inwoners uit het voormalige Britse Gemenebest dreigen te worden uitgezet als gevolg van het nieuwe immigratiebeleid.

» Dit artikel is geselecteerd voor de shortlist European Press Prize 2019, in de categorie Investigative Reporting Award.

Renford McIntyre is inmiddels een jaar dakloos. Hij slaapt meestal op een bank in een onverwarmd fabriekspand in Dudley. Hij woont al bijna vijftig jaar in Engeland, heeft dertig jaar gewerkt als onder meer controleur in het ijkwezen, bezorger in de vleesindustrie en chauffeur in het ziekenvervoer, en heeft al die jaren belasting afgedragen. Toch is hem te verstaan gegeven dat hij geen Brits onderdaan is – en zodoende heeft hij geen werkvergunning meer en komt hij niet in aanmerking voor overheidssteun.

McIntyre, een man van 64, heeft geen douche en geen kookgelegenheid. Als hij warm wil eten of zich wil wassen, moet hij naar vrienden. ‘Dit is een verschrikkelijke plek om te wonen. Ik heb mijn trots. Ik schaam me om op mijn leeftijd zo te moeten leven,’ zegt hij.

» Lees dit artikel verder in de Reader / “op Blendle”: https://blendle.com/i/360-magazine/ik-woon-hier-al-bijna-vijftig-jaar/bnl-360-20190502-32c1f578aef1?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6Imxpc2FtYXR1bGVzc3lhIiwiaXRlbV9pZCI6ImJubC0zNjAtMjAxOTA1MDItMzJjMWY1NzhhZWYxIn0%3D

Plaats een reactie