Winnaar EPP Opinion Award: Het eind van het atlanticisme?

The Guardian / 360  | 25 May 2019 - 08:0025 May - 08:00

Vanaf het moment dat Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is verkozen, vrezen internationale commentatoren het eind van de ‘trans-Atlantische relatie’. Madeleine Schwartz toont in dit artikel aan dat het trans-Atlantisch bondgenootschap sowieso niet meer dan een handige mythe was.

Als je de krantenkoppen op hun woord zou geloven, zou je denken dat de westerse wereld in een vrije val is beland. Tientallen tijdschriftartikelen, opiniepagina’s en blogposts vertellen je dat de orde van na de Tweede Wereldoorlog – van D-day tot gisteren – is gebouwd door Amerikanen en Europeanen die de idealen van vrede, vrijheid en democratie deelden. Het systeem werkte goed totdat Donald Trump langskwam en het met de grond gelijk maakte alsof hij de fundamenten voor een nieuw casino legde.

Deze veronderstelde crisis is misschien het belangrijkste wat de pers in de Verenigde Staten en Europa bindt. ‘Is de trans-Atlantische relatie dood?’ vroeg The New York Times in januari 2018. Een paar weken later klonk de krant al veel beslister: ‘De orde van na de Tweede Wereldoorlog wordt belaagd door de mogendheden die haar hebben opgebouwd.’ In Duitsland, het hart van het Europees-Amerikaanse bondgenootschap, wordt over weinig anders gesproken als het om buitenlandbeleid gaat. Een cover van het Duitse weekblad Der Spiegel toonde [vorig jaar] een hand die de middelvinger opsteekt, waarbij de vinger een klein Trumpje is. Twee redacteuren van de Duitse krant Die Zeit betoogden dat politici moesten accepteren dat de relatie voorbij is. Te velen, schreven ze, ‘weigeren deze realiteit onder ogen te zien. In plaats daarvan zoeken ze hun toevlucht tot de meest acrobatische redeneerkunst.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie