‘Succestory Schengen’ wordt stevig aangetast

Süddeutsche Zeitung / 360  | 30 mei 2019 - 20:0030 mei - 20:00

Van het ‘Europa zonder grenzen’, de ultieme droom van voorstanders van de Europese eenwording, lijkt steeds minder terecht te komen.

Tot grote ergernis van Roger Weber, tien jaar lang burgemeester van de Luxemburgse plaats Schengen, waar het verdrag over de ‘open grenzen’ werd getekend en waaraan het ook zijn naam dankt. ‘Schengen is het meest bekende dorp ter wereld,’ zegt Weber. ‘Nou ja, op Bethlehem na dan.’

Tegenwoordig doen 26 Europese landen mee aan Schengen. Het verdrag gold jarenlang als een successtory. Maar na terreuraanslagen en het toenemende aantal vluchtelingen in het najaar van 2015 nam het aantal landen dat zijn grenzen liever zelf wilde bewaken toe. Zoals Duitsland.

Maar Berlijn werd daarvoor streng berispt door deskundigen en de Europese Commissie. ‘Als Schengen sterft, sterft Europa,’ zei de Griekse EU-commissaris Dimitris Avramopoulus onlangs.

Voor een klein land als Luxemburg zou het opnieuw instellen van nationale grenzen binnen de EU dodelijk zijn, zegt Weber. Hij ziet dagelijks duizenden mensen uit de aangrenzende lidstaten naar Luxemburg pendelen.

(Süddeutsche Zeitung, München)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie