Hongarije schendt mensenrechten

BBC / 360  |  1 June 2019 - 20:00 1 Jun - 20:00

Dunja Mijatovic, Commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, beschuldigt Hongarije van wijdverbreide mensenrechtenschendingen.

Volgens haar wakkert de anti-immigratiehouding van de regering-Orbán ‘een xenofobe houding, angst en haat onder de bevolking’ aan. Volgens Mijatovic worden asielzoekers, inclusief kinderen, willekeurig in transitzones vastgehouden zonder rechtsgrond en wordt hen voedsel geweigerd. Daarnaast signaleert Mijatovic herhaaldelijk overmatig gebruik van geweld door de politie tijdens gedwongen verhuizingen van migranten.

Mijatovic publiceerde deze week een rapport over haar bevindingen dat is gebaseerd op gesprekken met Hongaarse functionarissen, de rechterlijke macht, mensenrechtengroepen en maatschappelijke groeperingen. Ze roept op tot fundamentele veranderingen in de behandeling van asielzoekers omdat de harde opstelling van Hongarije tegen immigratie een juridisch systeem heeft gecreëerd dat ‘de opvang van asielzoekers en de integratie van erkende vluchtelingen ondermijnt’.

Premier Viktor Orbán en zijn nationalistische, anti-immigratiepartij Fidesz botsten al eerder herhaaldelijk met de EU en met mensenrechtengroepen over het Hongaarse beleid.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie