Wat dictators bij elkaar weten te graaien

Raseef22 / 360  |  3 June 2019 - 10:00 3 Jun - 10:00

Wanneer Arabische dictators halsoverkop moeten vertrekken, laten ze vaak immense rijkdommen achter. Soms blijven deze schatkisten nog jarenlang verborgen, van dit zestal werd hun bij elkaar gegraaide fortuin meteen na de val van het regime ontdekt.

» Lees dit artikel in de Reader / op Blendle

Omar Al Bachir

Het meest recente voorbeeld is Omar Al-Bachir, dertig jaar lang de leider van Soedan, een van de armste landen van de Arabische wereld. Na zijn afzetting op 11 april van dit jaar vond men in zijn paleis een stel koffers met daarin, naast andere valuta, zo’n 6 miljoen euro, evenals honderden dozen met flessen whisky. Sindsdien zit Al-Bachir opgesloten in een gevangenis met een angstaanjagende reputatie.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Stopt automatisch.
Bedankt

Moammar Khadafi

Personen uit Khadafi’s directe omgeving zouden vóór hij in oktober 2011 werd geëxecuteerd tonnen goudstaven, massa’s edelstenen en honderden miljoenen euro’s en dollars in de Libische woestijn hebben begraven. En inderdaad vonden de Libische autoriteiten in de stad Zillah [in het midden van het land] verstopt onder de grond twintig ton goud en bijna negentig miljoen dollar. Libische media berichtten ook over de vondst van een groot aantal begraven goudstaven nabij de stad Houn [ook in het midden van het land].

In een in 2018 uitgezonden interview vertelde Khadafi’s neef Ahmed Khadaf Al-Dam dat zijn oom voor miljarden aan bankbiljetten en goudstaven had achtergelaten, en hij beschuldigde het Westen ervan die te hebben gestolen. In april van dit jaar onthulde de Britse krant The Times dat Khadafi vlak voor zijn dood dertig miljoen dollar in de kluis van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma had gelegd. Deze laatste hield vol dat dat onwaar was, tot het geld ontdekt werd tijdens een transport van zijn huis in Nkandla naar de Eswatini-enclave in Swaziland. Deze bedragen zijn maar een klein gedeelte van alle rijkdommen die Khadafi in het buitenland stalde. De enige die nu nog weet waar ze zich bevinden, is Bachir Saleh Bachir, een vertrouweling van de ‘Gids’, die het Libische investeringsfonds in Afrika bestierde. Op dit moment woont hij in Zuid-Afrika.

Zine El-Abidine Ben Ali

In januari 2011 verliet de toenmalige Tunesische president spoorslags zijn paleis in Carthage, een buitenwijk van Tripoli, en vluchtte naar Saoedi-Arabië. Een maand later maakte de Tunesische centrale bank bekend dat er ruim 41 miljoen Tunesische dinar [ruim 12 miljoen euro] aan contant geld in zijn paleis was aangetroffen.

Op televisie waren beelden te zien van bankbiljetten en diamanten, verborgen in een geheime kamer van het paleis. Verder bevonden zich er maar liefst duizend paar dure merkschoenen en vijftienhonderd sieraden van Ben Ali’s echtgenote Leila Trabelsi. Toen al vermoedde men dat er nog veel meer geld op buitenlandse bankrekeningen moest staan. En inderdaad maakte de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken niet veel later bekend zo’n 60 miljoen door Ben Ali en zijn verwanten gestorte dollars te hebben bevroren.

Ali Abdallah Saleh

Deze Jemenitische oud-president werd eind 2011 bij een volksopstand verjaagd en een paar jaar later, in december 2017, door Houthi-rebellen vermoord. In 2015 onthulde een rapport van de Verenigde Naties dat hij tussen de 32 en de 60 miljard dollar vergaard had. Volgens de sanctiecommissie van de VN-Veiligheidsraad liet hij internationale oliemaatschappijen betalen voor concessies om in het land naar olie te boren. Zijn bezittingen waren verspreid over wel twintig landen, vaak ging het in naam om leningen. Ook investeerde hij in onroerend goed, goud en andere waardevolle objecten.

Hosni Moebarak

Oud-president Moebarak had in zijn eigen land Egypte 3,6 miljoen Egyptische ponden [bijna 190.000 euro] op een rekening staan, een schijntje vergeleken bij de 650 miljoen dollar die hij in het buitenland had ondergebracht. Het ging vooral om Zwitserse bankrekeningen: Moebaraks familie en zijn vertrouwelingen hadden er zo’n 562 miljoen dollar gestald. Sinds 2011 zijn deze rekeningen geblokkeerd. Ook bezat hij onroerend goed in Londen, op Cyprus en in de Verenigde Staten.

Moebaraks oudste zoon, Alaa, zorgde ervoor dat het geld werd witgewassen en sluisde enorme overheidsgelden naar belastingparadijzen, zo bleek uit de befaamde Panama Papers. Na Hosni Moebaraks val hadden deze door een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden beheerde gelden op last van de Europese Unie geblokkeerd moeten worden. Uit onderzoek van het journalistieke consortium dat aan de basis van de onthullingen in de Panama Papers stond, bleek echter dat Alaa Moebarak ongehinderd doorgaat met zijn financiële activiteiten.

Saddam Hoessein

Hij werd in 2003 na een Amerikaanse invasie verdreven, vervolgens in 2006 door een Irakese rechtbank wegens misdaden tegen de menselijkheid ter dood veroordeeld en direct daarop geëxecuteerd. Tijdens de dertig jaar van zijn bewind was hij altijd bang om te worden vermoord; daarom bracht hij nooit twee nachten op dezelfde plek door. Om dit mogelijk te maken had hij zestig luxe villa’s voor zichzelf laten bouwen.

Enkele uren voordat in 2003 de Irakoorlog uitbrak, legde Saddam Hoesseins oudste zoon Koesai in de kluis van de Irakese centrale bank in Bagdad de hand op 1 miljard dollar in contanten. Volgens The New York Times had hij drie aanhangwagens nodig om zijn buit veilig te stellen. Tegelijkertijd  haalden zijn vertrouwelingen geld van zijn rekeningen in Zwitserland, Nederland en Libanon. Het is niet bekend waar het is gebleven.

Raseef22
Libanon | raseef22.com

Libanese onafhankelijke site die informatie biedt over de politieke, economische, sociale en culturele ontwikkelingen van de 22 Arabische landen. De artikelen, analyses en verhalen zijn van hoge kwaliteit, veel hoger dan in veel andere Arabische media.

Plaats een reactie