Oliebedrijven tegen klimaatbeleid

Liberátion / 360  |  9 June 2019 - 20:00 9 Jun - 20:00

De lobby tegen klimaatbeleid wordt voor het belangrijkste deel gefinancierd door de grote oliemaatschappijen.

Dat schrijft de Franse krant Libération naar aanleiding van een rapport van Influence Map, een Amerikaans bureau dat belangrijke maatschappelijke issues en hun geldstromen analyseert. Volgens het rapport geven deze bedrijven elk jaar zo’n $ 200 mln uit voor hun lobbypraktijken. Sinds het Akkoord van Parijs in 2015 geven ze samen bijna $ 1 mld uit. Voor elk oliebedrijf keek Influence Map ook naar de mate waarin het klimaatmaatregelen poogde tegen te werken. Chevron, BP en ExxonMobil zijn hierin het meest agressief; Shell en in mindere mate Total hebben hun positie enigszins gematigd.

In het verleden bestond de lobby voornamelijk uit het zaaien van twijfel over de klimaatverandering. Deze tactiek is echter steeds minder houdbaar geworden tegenover de groeiende wetenschappelijke consensus. Nu lobbyen de oliebedrijven subtieler. Ze onderstrepen de negatieve impact van klimaatbeleid voor de arbeidsmarkt, of wijzen naar hypothetische oplossingen die de technologische vooruitgang zal brengen, zoals decarbonisatie.

(Libération, Parijs)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie