Activisten via WhatsApp afgeluisterd

The Guardian / 360  | 10 June 2019 - 14:0010 Jun - 14:00

Berichtendienst WhatsApp is trots op zijn end-to-endcodering waardoor een veilige uitwisseling tussen zender en ontvanger gegarandeerd zou zijn, maar begin mei bleek er een kink in de kabel.

Het Israëlische spionagebedrijf NSO Group heeft doelgericht spyware op telefoons met WhatsApp weten te installeren met het doel gegevens van gebruikers te stelen. De Britse Financial Times berichtte als eerste over de hack, die vooral lijkt te zijn gericht op activisten.

Amnesty International heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen NSO Group, want ongeveer vijftig leden van Amnesty International Israël en andere mensenrechtenactivisten lijken slachtoffer te zijn van de cyberinbraak. Amnesty roept het Israëlische ministerie van Defensie op de export van Pegasus-software van NSO te verbieden, waarmee heimelijk de controle over mobiele telefoons kan worden overgenomen, gegevens kunnen worden gekopieerd en de microfoon kan worden ingeschakeld zodat gebruikers kunnen worden afgeluisterd.

NSO levert bewakingssoftware aan overheden die zeggen het te gebruiken voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. Het bedrijf heeft inmiddels licenties verstrekt aan tientallen landen, waaronder Saoedi-Arabië, Mexico, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar de afgelopen maanden ontving het Canadese Citizen Lab steeds meer klachten van mensenrechtengroepen, activisten en journalisten in verschillende landen die zeggen dat de technologie op hen is gericht en dat NSO daarbij geen strobreed in de weg wordt gelegd.

(The Guardian, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie