Wat zeggen zij over... de Europese Parlementsverkiezingen

360 / Amsterdam  | 11 June 2019 - 14:0011 Jun - 14:00

Wat zeggen internationale opiniemakers over de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen?

Vince cable, leider van de Britse Liberaal-Democraten

Ons geweldige verkiezingsresultaat is een duidelijke les voor Labour: kies een kant. Door iedereen te willen behagen heeft die partij niemand blij gemaakt. Wij hebben laten zien de sterkste remain-kracht in de Britse politiek te zijn en we zullen dit mandaat gebruiken om harder dan ooit campagne te voeren om brexit te stoppen.

Nathalie Tocci, adviseur van Federica Mogherini, vicepresident EC

Vicepremier Matteo Salvini heeft geprobeerd de verkiezingswinst van zijn extreemrechtse partij Liga af te schilderen als een overwinning voor het nationalisme. De waarheid is echter anders. Door zijn overwinning is Italië vrijwel zeker gedwongen aan de zijlijn te blijven staan om van buitenaf toe te kijken hoe de Europese Unie aan een project van vooruitgang en revitalisering begint.

Laurent Decloître, correspondent

Rassemblement National (RN) oogst in de overzeese Franse gebieden het resultaat van een strategie die geduldig door Marine Le Pen is opgezet. Om de 1,8 miljoen kiezers aldaar te verleiden, richtte RN zich aan het begin van de campagne op migratievraagstukken en soevereiniteit. Le Pen reisde in maart naar Réunion en Mayotte, en Jordan Bardella, de Europese lijsttrekker van RN, reisde naar Guyana en de Antillen. Met resultaat, want RN is nu de grootste partij in Guyana, Guadeloupe, Saint-Martin, Saint-Barthélemy, Réunion en Mayotte.

Julian Stahnke, journalist

Na de vorige verkiezingen vertoonde de kaart van Duitsland een klassiek patroon in de kleuren van de volkspartijen: zwart voor het CDU en rood voor de SPD. Nu ziet die kaart er heel anders uit: Duitsland is veelkleuriger geworden maar ook gespletener. De nieuwe kleurenkaart laat zien hoe politiek verdeeld het land is: de Groenen vervangen op verschillende plekken de SPD en terwijl in 2014 het oosten nog SPD-rood oplichtte, zie je daar nu het dominante blauw van de AfD.

Plaats een reactie