#KuToo

Reuters / 360  | 10 June 2019 - 20:0010 Jun - 20:00

Duizenden vrouwen in Japan hebben inmiddels de #KuToo-petitie ondertekend, die erop is gericht een einde te maken aan de seksistische kledingcodes in het land, zoals de eis tot het dragen van hoge hakken op de werkvloer. De hashtag is een woordspeling van het Japanse woord ‘kutsu’ voor schoenen en ‘kutsuu’ voor pijn.

Yumi Ishikawa begon met de petitie nadat ze er genoeg van had om schoenen met hakken van vijf tot acht centimeter te moeten dragen bij de begrafenisonderneming waar ze voor werkt. ‘Japan loopt mijlenver achter op andere landen wat dit soort zaken betreft’, zegt ze. Die opvatting lijkt bevestigd te worden door de reactie van de Japanse minister van Gezondheid Takumi Nemoto op het protest: ‘Dergelijke kledingvoorschriften vallen binnen de bandbreedte van wat algemeen is geaccepteerd als noodzakelijk en passend voor de werkplek.’ Hij erkent wel dat er sprake is van machtsmisbruik wanneer vrouwen met een blessure wordt opgedragen hoge hakken te dragen.

(Reuters, Tokio)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie