Beverstaart als afrodisiacum

BBC / 360  | 19 June 2019 - 14:0019 Jun - 14:00

De Poolse landbouwminister Ardanowski wordt bekritiseerd vanwege zijn voorstel de bescherming van Europese bizons en bevers te schrappen en ze toe te voegen aan een lijst van ‘eetbare dieren’.

Tijdens een landbouwconferentie eind mei, sprak hij over de noodzaak om de grootte van de beverpopulatie te regelen vanwege de schade die de dieren berokkenen aan landbouwgrond. Volgens recente schattingen zijn er 1873 bizons en ruim 55.000 bevers in Polen.

Ardanowski klaagde over het feit dat lokale autoriteiten weliswaar toestemming kunnen geven om bevers om zeep te helpen, maar dat er weinig jagers zijn om op de knaagdieren te jagen. In tegenstelling tot veel andere Europese landen zijn bevers in Polen slechts gedeeltelijk beschermd en mogen ze tussen oktober en maart onder bepaalde omstandigheden worden gedood. De jager mag het dode dier niet eten en daar wil Ardanowski verandering in brengen. ‘Ik besluit bever en bizon te erkennen als eetbare dieren,’ aldus Ardanowski. Daar zit nog een voordeel aan, want volgens de minister is de beverstaart een afrodisiacum.

De opmerkingen van de minister zorgen voor nogal wat verwarring. Volgens deskundigen bestaat er namelijk geen ‘lijst van eetbare dieren’ in Polen. Bovendien is het niet aan de minister van Landbouw maar aan de minister van Milieu om te beslissen welke soorten wettelijk beschermd zijn.

Mocht de wettelijke bescherming van bevers worden geschrapt, dan komt Polen opnieuw in conflict met de EU, omdat de Europese bever wordt beschermd krachtens de Habitat-richtlijn van de EU.

(BBC, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie