De voortdurende strijd om cruiseschepen in Venetië

The Local It / 360  | 20 June 2019 - 14:0020 Jun - 14:00

Inwoners van Venetië zijn helemaal klaar met de cruiseschepen die hun stad aandoen. Na een scheepsongeval op 2 juni waarbij de Opera, een schip van 54 meter hoog, 275 meter lang en ruim 65.000 ton, door een technisch mankement een toeristenboot ramde en tegen de kade van het drukke Giudecca-kanaal voer met vijf gewonden als resultaat, gingen duizenden inwoners de straat op voor een zoveelste protest.

Critici zeggen dat de boeggolven van de schepen de eeuwenoude fundamenten van de stad aantasten. Daarnaast vinden ze dat de cruiseschepen een aanslag plegen op het fragiele ecosysteem, afbreuk doen aan de schoonheid van de stad en te veel toeristen binnenbrengen. Jaarlijks bezoeken 25 miljoen toeristen de stad en daarvan blijven er ongeveer 14 miljoen, veelal afkomstig van de cruiseschepen, maar slechts een dag.

Danilo Toninelli, de Italiaanse minister van Transport, zegt dat de regering eind juni met een ‘definitieve oplossing’ zal komen. De inwoners, onder aanvoering van de lokale protestgroep No Grandi Navi (Geen Grote Schepen) zijn daar cynisch over, want de Italiaanse regering belooft al sinds 2013 het cruiseprobleem aan te zullen pakken. Zo werd twee jaar geleden aangekondigd dat grotere schepen niet meer door het historische centrum zouden mogen varen, maar die belofte werd niet ingelost.

No Grandi Navi hield in 2017 een onofficiële enquête, waarbij 99 procent van de inwoners aangaf voorstander te zijn van een ban op cruiseschepen in de lagune. Of daaraan gehoor zal worden gegeven is zeer de vraag, want aan zijn opgewekte boodschap dat er een oplossing in zicht is, voegde minister Toninelli toe dat er in de beslissing ‘evenwicht’ moet zijn tussen het belang van de cruiseschepen en milieubescherming. De toeristische economie van de stad mag van hem niet worden geschaad. ‘We zijn nu dicht bij een oplossing die alle belangen in acht zal nemen.’

(The local.it, Venetië)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie