Vrouwenborsten versus orthodoxie

The Washington Post / 360  | 19 June 2019 - 20:0019 Jun - 20:00

In Jeruzalem hebben serveersters van Café Bastet, dat op sjabbat als een van de weinige in de stad geopend is (en ook nog eens LGTB-vriendelijk), op vreedzame wijze een einde gemaakt aan de wekelijkse demonstratie van ultra-orthodoxe joden.

De Bastet is een wereldlijke oase voor niet-religieuze inwoners van een stad waar tijdens de sjabbat bij wijze van spreken de vogels zelfs niet fluiten.

Sinds kort trok elke zaterdag een stoet mannen met bonthoeden en in goudbestikte gewaden, luidkeels ‘Shabbos!’ zingend, naar het café. Maar vorige week gingen de diensters in de tegenaanval: ze trokken hun T-shirt omhoog en toonden hun bh’s. De demonstranten verdwenen schielijk en zijn sindsdien niet teruggekeerd.
‘Het is een overwinning,’ zegt Mira Ibrahim, een van de serveersters. ‘Maar met een bijsmaak door het hardhandig optreden van de politie tegen de demonstranten. Dat gaf ons weer een ongemakkelijk gevoel. Er bestaan in Israël fundamenteel verschillende opvattingen over het wezen van de staat, die werd gevestigd op basis van gelijke rechten.’

(The Washington Post, Washington)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

(Bron foto: Facebookpagina Café Bastet)

Plaats een reactie