NYT stopt met politieke spotprenten: ‘Zwaar overdreven reactie’

The Guardian / 360  | 30 June 2019 - 10:0030 Jun - 10:00

The New York Times stopt met het publiceren van politieke spotprenten. Verontwaardiging alom. Politiek tekenaar voor The Guardian Martin Rowson vindt het een laffe en hypocriete beslissing.

April lijkt voor The New York Times echt de ‘wreedste maand’ te zijn [April is the cruellest month is de openingszin van T.S. Elliots The Wasteland]. Op donderdag de 25ste plaatste de internationale editie een spotprent van de Portugese tekenaar António Moreira Antunes, waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu stond afgebeeld als een geleidehond die een blinde Donald Trump leidt. Zoals dat gaat bij spotprenten, bungelde er bij de hond Netanyahu een blauwe davidster aan de halsband, waarschijnlijk de Israëlische vlag voorstellend, en droeg Trump een keppeltje.

Meteen ontstond er grote verontwaardiging over de vermeende antisemitische inhoud van de tekening. In reactie daarop heeft de krant besloten dat ze geen politieke spotprenten meer in haar internationale editie zal plaatsen, is huistekenaar Heng de laan uitgestuurd en is de band met de meermaals gelauwerde Patrick Chappatte verbroken. In een verklaring zei de krant dat ze zou ‘blijven investeren in vormen van opiniejournalistiek, waaronder visuele journalistiek, die de nuance zoeken, complexiteit laten zien en een scala aan diverse meningen de ruimte geven’.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie