Reizigers naar de VS moeten socialemedia-accounts melden

New York Times / 360  |  8 July 2019 - 14:00 8 Jul - 14:00

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist sinds 31 mei dat visumaanvragers alle informatie overleggen met betrekking tot alle socialemediakanalen die ze de afgelopen vijf jaar hebben gebruikt.

Stel, je bent van plan om naar de VS te reizen. En stel, je hebt een afkeer van Donald Trump of van het Amerikaanse regeringsbeleid in het algemeen en je hebt daar blijk van gegeven op sociale media. Dan zal je je vanaf nu achter je oren moeten krabben, want het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist sinds 31 mei dat visumaanvragers alle informatie overleggen met betrekking tot alle socialemediakanalen die ze de afgelopen vijf jaar hebben gebruikt. En ook al wordt er niet om je wachtwoorden gevraagd, die informatie geeft de Amerikaanse overheid toegang tot foto’s, locaties, geboortedata, data van mijlpalen en andere persoonlijke gegevens die op sociale media worden gedeeld.

Niks om je druk over te maken, vindt het ministerie: ‘We vragen al bepaalde contactgegevens, reisgeschiedenis, informatie over familie en eerdere adressen van alle visumaanvragers. We werken voortdurend aan het verbeteren van onze screeningprocessen om Amerikaanse burgers te beschermen, terwijl we wettige reizen naar de Verenigde Staten steunen.’

Visumaanvragers werden al gevraagd om vrijwillig hun socialemedia-informatie te overleggen, maar het recente besluit tot verplichting schiet immigratie-experts en privacyactivisten in het verkeerde keelgat.

‘Dit is een gevaarlijk en problematisch voorstel, dat niets bijdraagt aan de veiligheid, maar dat aanzienlijke privacyproblemen en problemen met de vrijheid van meningsuiting veroorzaakt,’ vindt Hina Shamsi van de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union. ‘Uit onderzoek blijkt dat monitoring remmend werkt, hetgeen betekent dat mensen minder geneigd zijn om vrijuit te spreken en met elkaar in contact te komen in onlinegroepen die nu essentieel zijn voor het moderne leven.’ De overheid kan trouwens niet aantonen dat gedrag op sociale media een betrouwbare indicatie is om veiligheidsrisico’s te kunnen vaststellen, voegt Shamsi eraan toe.

(New York Times, New York)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie