Autorijden als huwelijkse voorwaarde

Gulf News / 360  |  6 July 2019 - 20:00 6 Jul - 20:00

Saoedische vrouwen gebruiken hun huwelijkscontract om hun rechten na het huwelijk te beschermen, zoals het recht om studie of werk voort te zetten of bepaalde bezittingen te behouden. Schending van de voorwaarden kan worden gebruikt als reden voor echtscheiding.

Sinds Saoedi-Arabië vorig jaar het verbod op autorijden door vrouwen ophief, gebruiken steeds meer vrouwen hun huwelijkscontract om ook het recht op autorijden te verankeren. Publicatie van dergelijke contracten op sociale media vormen een aanmoediging voor aankomende Saoedische bruiden om ook andere zaken aan de orde te stellen. Zo gebruikte een bruid het contract om haar aanstaande te laten stoppen met roken. Een ander liet in haar contract opnemen dat haar man geen tweede vrouw mag nemen.
Inmiddels slaan traditionele mannen terug. Zij gebruiken soms huwelijkscontracten om vast te leggen dat de vrouw nooit zal werken of dat ze ermee moet instemmen om bij zijn moeder te komen wonen.

(Gulf News, Dubai)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie