Portugal beschermt huurders

City Lab / 360  | 20 July 2019 - 20:0020 Jul - 20:00

Het Portugese parlement heeft een wet aangenomen die bepaalt dat huisvesting een burgerrecht is. Daarmee heeft de Portugese overheid nu de verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende huisvesting voor alle burgers.

De Fundamentele Huisvestingswet heeft als expliciete doelstellingen het uitroeien van dakloosheid, voorrang geven aan het gebruik van publieke gebouwen voor betaalbare woningen en het verhinderen van huurdersuitzettingen, tenzij de staat vergelijkbare accommodaties in de buurt kan aanbieden. Vooral dat laatste, het uitzetten van huurders, is de laatste jaren sterk toegenomen in Lissabon, waar de huurprijzen omhoog zijn geschoten en schaarste aan betaalbare woningen is ontstaan.

Volgens Helena Roseta, voorzitter van de gemeenteraad van Lissabon, zijn niet alleen de armen, maar ook jongeren en de middenklasse zwaar onder druk komen te staan. ‘Er is een sterke lobby die vindt dat huisvesting geen recht maar een markt zou moeten zijn.’ De nieuwe wet beoogt die tendens een halt toe te roepen.

(CityLab, Washington)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie