Bulgaarse belastingdienst gehackt

MIT Technology Review / 360  |  1 August 2019 - 20:00 1 Aug - 20:00

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia is de 20-jarige Kristiyan Boykov gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd de belastingdienst van Bulgarije te hebben gehackt en daarbij gevoelige persoonlijke gegevens te hebben buitgemaakt van bijna elke volwassene in Bulgarije.

Het gaat om persoonlijke en financiële gegevens van miljoenen belastingbetalers die via e-mail werden gelekt naar lokale journalisten. Het gegevenslek van 21 gigabyte bevat namen, adressen, verdiensten en persoonlijke identificatienummers en beslaat het afgelopen decennium. In een begeleidende tekst in de mail noemt Boykov de Bulgaarse regering corrupt, en daar heeft hij een punt, want volgens Transparency International is Bulgarije het meest corrupte land van Europa. Gezien de huidige spanningen tussen Rusland en de EU is het wel opmerkelijk dat Boykov zijn mail stuurde vanaf een Russisch mailadres.

Premier Bojko Borisov noemde Boykov in een reactie ‘een tovenaar’ en zei dat het land mensen zoals hij zou moeten inhuren. Beveiligingsexperts bekritiseren ondertussen de kwetsbaarheid van de belastingdienst.

(MIT Technology Review, Boston)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie