Het omgekeerde migratieverhaal

The Conversation / 360  | 15 August 2019 - 20:0015 Aug - 20:00

Terwijl Donald Trump blijft strijden voor de aanleg van een muur die Midden-Amerikaanse migranten moet verhinderen via Mexico naar de VS te reizen, is er weinig aandacht voor het tegenovergestelde migratieverhaal, namelijk dat van Amerikanen die naar Mexico verhuisden. En dat terwijl nooit eerder zoveel Amerikanen naar Mexico zijn getrokken.

Door de economische crash van 2008 verdubbelde het aantal Amerikaanse minderjarigen in Mexico, zo blijkt uit recent onderzoek; hun aantal was in 2015 tot een half miljoen gestegen. Een overgrote meerderheid daarvan heeft een Mexicaanse vader of moeder, maar is door geboorte in de VS Amerikaans staatburger. Een derde van hen woont nu zonder een of beide ouders in Mexico.

Wat de toekomst deze minderjarigen zal brengen is ongewis. Meer dan de helft heeft alleen het Amerikaanse staatsburgerschap waardoor inschrijven voor Mexicaanse scholen moeilijk is. Bovendien spreekt een groot aantal slecht tot matig Spaans, hetgeen tot leerproblemen zal leiden.

(The Conversation, Boston)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie