Het inlichtingencentrum van Monsanto

The Guardian / 360  | 23 August 2019 - 20:0023 Aug - 20:00

Monsanto, in opspraak gekomen vanwege zijn kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup en vorig jaar overgenomen door het Duitse Bayer, beheerde jarenlang een zogenoemd ‘Inlichtingenfusiecentrum’, een term die de FBI en andere wetshandhavers gebruiken voor operaties gericht op surveillance en terrorisme.

Het centrum was opgezet om kritische journalisten en activisten te monitoren en in diskrediet te brengen. Het bedrijf ondernam bijvoorbeeld tal van pogingen om journaliste Carey Gilliam en haar kritische boek over Monsanto en Roundup onderuit te halen.

Zanger Neil Young, die in 2015 het album ‘Monsanto Years’ uitbracht, werd ook nauwgezet gevolgd. In interne memo’s van het bedrijf wordt gesproken over Youngs activiteiten op sociale media en het centrum evalueerde de teksten op zijn album om de onderwerpen waarover hij zong in kaart te brengen.

De intimidatiepogingen van Monsanto blijken uit documenten uit de periode 2015 – 2017 die recent werden onthuld als onderdeel van een lopende rechtszaak over de gezondheidsrisico’s van Roundup.

(The Guardian, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

Foto: Dirk Ingo Franke – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30255859