Montenegro pakt rokers aan

Radio Free Europe / 360  | 30 August 2019 - 20:0030 Aug - 20:00

Montenegro telt de meeste rokers van Europa en daar hoopt de regering iets aan te doen. Sinds een week is binnen roken in openbare gebouwen verboden.

Het verbod geldt voor alle openbare plekken, inclusief restaurants en cafés. Casino’s blijven buiten schot. Montenegro kent sinds 2004 al een antitabakswet, maar volgens minister van Volksgezondheid Kenan Hrapovic levert die niet de verwachte resultaten op. Hrapovic belooft dat zijn ministerie ‘zal volharden in de inspanningen om elk deel van de wet naar de letter toe te passen’. Geen gek idee, want een onderzoek van de Wereldbank schatte het aantal Montenegrijnse rokers boven de 15 jaar in 2016 op bijna 46%. Volgens het ministerie van Volksgezondheid krijgen jaarlijks ongeveer 400 van de ruim 600.000 Montenegrijnen longkanker.

Boetes op het overtreden van de nieuwe wet, die ook sigarettenverkoop regelt en waarschuwingen op pakjes verplicht stelt, zijn niet mals: ze variëren van $560 tot $22.370.

(Radio Free Europe, Praag)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie