Turkije voorloper gebruik dodelijke drones

The Intercept / 360  | 11 September 2019 - 10:0011 Sep - 10:00

Het gebruik van dodelijke drones is geen monopolie meer van de VS. Turkije is verder dan andere landen met de ontwikkeling van eigen drones, het is ook het enige land dat ze geregeld inzet op eigen bodem, bij haar decennialange strijd tegen de separatisten van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

Door een drone op de korrel genomen worden is voor de meeste mensen geen pretje. Maar dat was niet te merken aan de tienduizenden toeschouwers op een vliegshow vorig najaar. Een militaire drone die daar was opgestegen, stuurde zijn beelden door naar een reusachtig beeldscherm op het podium. De opnamen van het publiek waren zo gedetailleerd dat je op het scherm je eigen gezicht in de massa kon herkennen. De toeschouwers zagen hetzelfde als de bestuurder van de drone. De kruisdraden die op de menigte zijn gericht, en cijfers over de hoogte en positie van de drone. ‘Je bent in beeld! Zwaai maar!’ riep de omroeper, waarop het publiek in gejuich uitbarstte.

Het leek een vliegshow als zovele, maar er was iets bijzonders mee. Deze show werd namelijk niet gehouden in de VS, pionier op het gebied van militaire drones en de plaats waar dit soort demonstraties meestal plaatsvinden, maar in Turkije, bij Istanbul. En dat onbemande vliegtuigje dat door het publiek werd toegejuicht, was ook niet in Amerika gemaakt, maar in Turkije. De toeschouwers waren blij dat ze in het vizier werden genomen omdat hun land daarmee bewees dat het zich bij de technologisch meest geavanceerde naties van de wereld had geschaard.

Voor hun land was het tweede dronetijdperk aangebroken. Daarin is het gebruik van dodelijke drones geen monopolie meer van de VS, het eerste land dat na 9/11 raketten door onbemande vliegtuigen liet afvuren. Uit onze wereldwijde telling van dodelijke droneaanvallen blijkt dat Turkije zich op dit vlak kan meten met de VS en Groot-Brittannië. Het gebruikt bewapende drones tegen IS in Syrië en langs de grenzen met Irak en Iran, waar de constante aanwezigheid van Turkse drones het tij heeft gekeerd in de decennialange strijd tegen de opstandelingen van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie