Stad van de toekomst midden in de woestijn

The Wall Street Journal / 360  | 13 September 2019 - 10:0013 Sep - 10:00

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië doet er alles aan om een ‘in zichzelf gekeerd en volledig van olie afhankelijk koninkrijk’ om te vormen tot een moderne economie. Voor 500 miljard dollar bouwt hij aan een fantasiestad midden in de woestijn.

Sharma is een kustgebied in het noordwesten van Saoedi-Arabië, zo onherbergzaam dat een adviesbureau er maar twee natuurlijke hulpbronnen kan ontwaren: zonlicht en ‘een eindeloze hoeveelheid zout water’. Maar toen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn helikopter hier een paar jaar geleden aan de grond zette, zag hij geen woestenij. Hij zag de toekomst: hij vatte het plan op om hier voor vijfhonderd miljard dollar een nieuwe stad uit de grond te stampen. Aan de kale kust van dit 25.000 vierkante kilometer grote, rotsachtige woestijngebied moet de meest leefbare stadstaat ter wereld verrijzen, met de best betaalde banen ter wereld om ‘de knapste koppen en grootste talenten ter wereld’ te lokken. Die gaan dan met vliegende robottaxi’s naar hun werk terwijl robots hun huis schoonmaken.

Een stad die Silicon Valley overtreft in technologie, Hollywood in entertainment en de Franse Rivièra in vakantiegevoel. Met bovendien een project om mensen sterker te maken middels genetische manipulatie.

Al deze ideeën worden uiteengezet in vertrouwelijke documenten van de adviesbureaus Boston Consulting Group, McKinsey en Oliver Wyman, die The Wall Street Journal heeft ingezien en besproken met degenen die betrokken zijn bij dit project, dat Neom is gedoopt, een samentrekking van het Griekse woord voor ‘nieuw’ en het Arabisch voor ‘toekomst’.

De adviseurs die Mohammed bin Salman (kortweg MBS) voor de verwezenlijking van zijn fantasiestad heeft ingeschakeld, hebben een dure mix gebrouwen van sciencefiction vermengd met zakelijke modekreten en gelardeerd met een paar minder verkwikkelijke feiten: de gedwongen verhuizing van lokale stammen en een door advocatenkantoor Latham & Watkins ontwikkeld en ‘onafhankelijk’ genoemd rechtsstelsel waarin de rechters direct verantwoording afleggen aan de koning en rechtspreken op basis van de sharia, de islamitische wetgeving. ‘Het moet een geautomatiseerde stad worden waarin we alles kunnen zien,’ was volgens de documenten een eis van de door MBS aangevoerde bestuursraad.

Een stad ‘waar een computer melding kan maken van misdaden zonder dat er aangifte hoeft te worden gedaan, en waar alle burgers gevolgd kunnen worden’.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie