De macht om je mond open te doen

The New York Times / 360  | 22 September 2019 - 10:0022 Sep - 10:00

Macht is het vertrouwen om te spreken. Zodra je spreekt, stel je je bloot aan de kritiek van de wereld. Maar door te spreken kun je ook standpunten en waarden uitdragen die anders niet gehoord zouden worden.

Min Jin Lee is een Koreaans-Amerikaanse auteur. Ze schreef onder andere de roman Pachinko, die door The New York Times werd verkozen tot een van de tien beste boeken van 2017. Min Jin Lee is de derde denker in de serie The Big Ideas van The New York Times over macht: ‘What is power?’

Voor mij is praten altijd problematisch geweest.

Het is dan ook niet zo gek dat ik schrijver ben geworden. Nu kan ik een opzet maken, twijfelen, schaven, mijn tekst talloze keren herschrijven totdat ik uiteindelijk iets op papier heb waar ik echt mee kan leven.

In 1976 emigreerden mijn moeder, mijn vader, mijn twee zussen en ik naar de Verenigde Staten. Ik was zeven. We verhuisden van Seoul naar New York en mijn vader schreef mijn zussen en mij in op Public School 102 in Elmhurst in Queens. Mijn zussen en ik konden geen van allen Engels.

Zelfs in Seoul was ik een zwijgzaam kind geweest. Ik kon moeilijk stilzitten en had moeite mijn aandacht ergens bij te houden. Ik vond school en vriendschappen ingewikkeld, en dat werd alleen maar erger toen ik naar een nieuw land verhuisde.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie