Criminelen worden politieagent

ProPublica / 360  | 24 September 2019 - 20:0024 Sep - 20:00

De lonen zijn laag en weinig mensen willen de baan. Daardoor is het in sommige kleine gemeenschappen in Alaska gemakkelijk voor veroordeelde misdadigers om aan de slag te gaan als politieagent, ook al is dat strijdig met de openbare veiligheidsvoorschriften.

Uit een gezamenlijk onderzoek van Daily News en ProPublica blijkt dat zeker 14 steden in Alaska politieagenten in dienst hebben, of hebben gehad, die daar volgens de voorschriften van het departement voor openbare veiligheid helemaal niet als wetshandhaver aan het werk hadden mogen zijn. Hun aanstelling is door de stadsbesturen nooit gemeld aan de nationale instantie, zoals is vereist.

Het stadje Stebbins, met zo’n 600 inwoners, spant de kroon: alle zeven politieagenten die er sinds 1 juli een dienstbetrekking hebben, zijn het afgelopen decennium schuldig bevonden aan zaken als huiselijk geweld. Slechts één agent heeft enige vorm van onderricht gehad op het gebied van rechtshandhaving. Het zevenkoppige corps heeft bij elkaar opgeteld zes jaar in hechtenis doorgebracht wegens tientallen misdrijven.

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie