Jonge Eritreeërs ontvluchten tucht en mishandeling

Mail & Guardian / 360  | 25 September 2019 - 10:0025 Sep - 10:00

Onder het mom van het bevorderen van gelijkheid, harmonie en sociale cohesie moet iedere scholier in Eritrea verplicht het laatste schooljaar doorbrengen op een tuchtschool. Oud-leerlingen doen een boekje open over systematische mishandeling, marteling en onderdrukking.

Iedereen die opgroeit in Eritrea moet volgens de wet verplicht het laatste middelbareschooljaar doorbrengen op de Warsai Yikealo Secondary School and Vocational Training Centre – ongeacht waar ze vandaan komen of op welke school ze daarvoor zaten. De school staat midden in het militaire kamp Sawa en de leerlingen weten niet of ze erna ooit nog terug zullen keren naar het gewone leven. Dit beleid is volgens de Eritrese regering – geleid door president Isaias Afewerki sinds het land zich in 1991 afscheidde van Ethiopië – bedoeld om gelijkheid te bevorderen en iedereen dezelfde kans te geven toegang tot de universiteit te krijgen. Verder moet dit jaar de ‘harmonie en sociale cohesie’ binnen elke nieuwe generatie bevorderen.

Maar oud-leerlingen vertellen een heel ander verhaal: ze beschrijven een systeem van systematische mishandeling, marteling en onderdrukking. Het dreef honderdduizenden jonge Eritreeërs ertoe hun land te ontvluchten.

‘Het is niet duidelijk of je op school zit of in het leger,’ zegt een voormalige student. ‘Sawa is de hel: ze doen er alles aan om te zorgen dat je er weg wilt,’ vertelt een andere.

Eigenlijk is Sawa de naam van het militaire kamp, maar de leerlingen noemen de school bij diezelfde naam.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie