Shell: stem op Donald Trump!

The Washington Post / 360  | 26 September 2019 - 14:0026 Sep - 14:00

Donald Trump bezocht begin augustus een vestiging van Royal Dutch Shell in Pennsylvania en dat leidde tot taferelen die doen denken aan negentiende-eeuwse arbeidersdwang, schrijft The Washington Post.

Kort voor het bezoek ontvingen de duizenden werknemers een memo waarin stond dat hun aanwezigheid bij Trumps toespraak niet verplicht was, maar dat ze bij afwezigheid hun loon voor die dag konden vergeten. Ook zouden ze hun gebruikelijke aanspraak op zestien uur overwerk verliezen. De hal waar Trump zijn toespraak hield was dan ook afgeladen vol. Hij riep de aanwezige vakbondsleiders op zijn herverkiezing te steunen. Zo niet, dan zouden de arbeiders andere vakbondsleiders moeten kiezen, was zijn advies. Niks vreemds aan, vindt een woordvoerder, want Shell beschouwt de dag als een betaalde trainingsdag. Het bezoek van de president verschilde niet wezenlijk van bezoeken van andere sprekers die soms ‘inspirerende berichten’ komen delen. In dit geval was de ‘inspirerende’ boodschap een stemadvies voor Trump: Shell is voorstander van zijn herverkiezing.

De dreiging met loonverlies en het openlijke stemadvies doen denken aan werkgeverspraktijken in de jaren tussen 1870 en 1900, een periode van enorme industriële expansie, waarin werknemers volledig afhankelijk waren van hun werkgevers op een precaire arbeidsmarkt. Het was gebruikelijk om politieke boodschappen op loonzakjes af te drukken en werkgevers dreigden hun werknemers met ontslag als ze ‘verkeerd’ zouden stemmen. Omdat het stemmen nog niet geheim was, keken de bazen mee bij de stembus. Dat kan gelukkig niet meer, maar de pogingen van Shell om het stemgedrag van werknemers te sturen is uiterst dubieus.

(The Washington Post, Washington)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

President Trump geeft een speech bij Shell in Monaca in Pennsylvania. © Jeff Swernsen / Getty Images