Lerarenstaking in Jordanië

Al Jazeera / 360  | 27 September 2019 - 20:0027 Sep - 20:00

Voor de tweede week op rij staken meer dan 100.000 leraren op openbare scholen in Jordanië. Ze eisen dat hun salarissen, die rond de armoedegrens schommelen, met 50 procent worden verhoogd. De leraren zeggen dat de regering die loonsverhoging vijf jaar geleden heeft beloofd.

De Jordaanse economie kwakkelt en de leraren hebben te maken hebben met hoge inflatie, slechte leefomstandigheden en exorbitante kosten van levensonderhoud. Een leraar op een openbare school met een gezin van vijf verdient tussen de 360 en 450 Jordaanse dinar (€450- €570) per maand. Dat ligt dicht bij de ‘absolute armoedegrens’ van 340 dinar (€430).

De regering zegt geen geld te hebben voor de geëiste loonsverhoging. Het ministerie van Onderwijs wil dan ook dat de leraren stoppen met de staking ‘en zonder voorwaarden naar de onderhandelingstafel komen’. Ondertussen hebben 1,3 miljoen leerlingen van openbare scholen al sinds het begin van het schooljaar geen les vanwege de staking.

(Al Jazeera, Qatar)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie