Studeren bij een vijandige mogendheid

Nikkei Asian Review / 360  |  2 October 2019 - 10:00 2 Oct - 10:00

Amerikaanse universiteiten staan hoog aangeschreven in China en rijke Chinese ouders zijn bereid om wel een kwart van hun jaarlijkse uitgaven aan het onderwijs van hun kinderen te besteden. Zodoende studeerden een recordhoogte van 360.000 Chinezen vorig jaar in de VS.

Maar Trumps handelsoorlog zorgt opeens voor een heel ander klimaat.

De negentienjarige Vivian wilde zo graag in Amerika studeren dat ze er een vier uur durende treinrit vanuit Centraal-China voor overhad om een visum te komen aanvragen in Guangzhou, de dichtstbijzijnde stad met een Amerikaans consulaat. Daar liep ze meteen tegen problemen aan. Ze weet nog dat de consulair medewerker eerst vroeg wat ze ging studeren. ‘En toen kreeg ik te horen dat mijn achtergrond moest worden nagetrokken.’ Vivian, die hier alleen vermeld wil worden met de Engelse voornaam die ze gebruikt, studeert aan een universiteit in Wuhan en was toegelaten tot een zomercursus aan de Universiteit van Californië in Berkeley, een van de meest vooraanstaande technische universiteiten ter wereld. Maar omdat ze Chinees is en een gevoelig vak als ruimtevaartkunde studeert, werd ze onder de loep genomen.

Pas na een maand wachten en schriftelijke garantie van de universiteit dat ze geen toegang tot laboratoria zou hebben, kreeg ze uiteindelijk een visum. En ze mocht nog van geluk spreken: een medestudent die een cursus automatisering wilde doen, kreeg nul op het rekest.

In het academisch jaar 2017-2018 gingen er 360.000 Chinezen in Amerika studeren. Tien jaar geleden waren het er nog maar 100.000. Die studenten en de universiteiten waaraan ze zich inschrijven, zijn ineens in de vuurlinie van de Amerikaanse handelsoorlog met China beland.

Washington heeft vorig jaar de regels voor visa aangescherpt en is kritischer geworden op wetenschappelijke samenwerking met China. Door
Chinese studenten te betichten van diefstal van intellectueel eigendom, draagt de Amerikaanse overheid bovendien bij aan een vijandig klimaat, dat jaren van vooruitgang teniet dreigt te doen. ‘De strengere visumcontrole is een signaal voor Chinese studenten dat wij hier niet meer welkom zijn,’ zegt Lavendel Jiang (19), een Chinese student elektrotechniek aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh. ‘Dat is een rotgevoel, alsof ze de deur in je gezicht dichtslaan.’

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie