Een aasgier te midden van haviken

Okaz / 360  | 14 October 2019 - 16:0014 Oct - 16:00

De pers in Saoedi-Arabië aarzelt niet meer om openlijk kritiek te leveren op de Amerikaanse president en is teleurgesteld in diens passieve houding ten opzichte van Iran.

» Lees dit artikel in de Reader

Het Witte Huis heeft de naam dat het een haviksnest is. Maar de huidige president, Donald Trump, lijkt zich ontdaan te hebben van de felste havik: John Bolton, zijn adviseur op het gebied van nationale veiligheid. Daaruit zou men kunnen opmaken dat er in Washington slechts plaats is voor één enkele roofvogel: Donald Trump zelf. En als hij behoort tot de uitgebreide familie van de roofdieren, dan lijkt hij nog het meest op de aasgier.

Hij begon zijn mandaat met opvattingen die dicht bij die van de neoconservatieven liggen. Door het met voeten treden van de verhouding met traditionele bondgenoten, zoals de leden van de NAVO, landen waarmee defensieverdragen bestaan, zoals Japan en Zuid-Korea, en de landen in het Midden-Oosten waarvoor Washington een lange traditie als beschermer koesterde. En uiteindelijk ging hij zich als een bandiet te gedragen, die zijn bescherming verkoopt aan de hoogste bieder, eisend dat bijvoorbeeld de Saoediërs hem met terugwerkende kracht de prijs voor de Amerikaanse bescherming betalen.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

“In plaats van echt de klauwen uit te slaan, gebruikt hij oeverloze economische sancties”

Tegelijkertijd benaderde hij op schrikbarende wijze de traditionele vijanden van Washington, die door de Amerikanen als schurkenstaten worden beschouwd. Ten opzichte van Noord-Korea gedroeg hij zich niet meer als een havik. Wellicht omdat hij hoopte op die manier in aanmerking te komen voor de Nobelprijs voor de Vrede, zoals  zijn voorganger Barack Obama. Maar die poging liep uit op een mislukking.

Maar niets onthulde beter het ware karakter van Trump de Aasgier als het dossier-Iran. Trumps probleem is dat hij graag als een bikkelharde wordt gezien, maar dat hij zich niet de middelen verschaft die bij dat streven passen. In plaats van echt de klauwen uit te slaan, gebruikt hij oeverloze economische sancties. En als die sancties ondoelmatig blijken, dan laat hij het erbij zitten. Teheran begreep al snel dat hij niet zou doorpakken, dat hij nooit tot geweld zou overgaan en dat de weg open lag voor verdere escalatie.

Het aan de dijk zetten van John Bolton was er het ultieme signaal van. De Iraniërs hadden het al begrepen toen zij een Amerikaanse drone neerhaalden zonder dat Trump als represaille militair terugsloeg. In feite is Trump een aasgier die er niet tegen kan dat er haviken in zijn buurt vliegen.

Auteur: Talal Saleh Bannan

Okaz
Saoedi-Arabië | dagblad | oplage 60.000

Okaz, opgericht in 1960, is de tweede krant van Saoedi-Arabië. De inhoud weerspiegelt de opvattingen van de machthebbers en de militairen.

Plaats een reactie