De flirt van mijn kosmopolitische geliefde met extreemrechts

Are We Europe / 360  | 29 October 2019 - 10:0029 Oct - 10:00

Voor zijn afstudeerscriptie verdiept de Amerikaans-Joods-Chinees-Libanese vriend van de Finse Aura Saxén zich in de extreemrechtse populistische beweging de Identitairen. Gaandeweg zijn onderzoek krijgt hij steeds meer sympathie voor hun ideeën over de gevaren van migratie en de ondergang van de Europese cultuur.

Sascha’s flirt met extreemrechts in Europa begon in een Californisch stadje vol Franse bakkers en poedels. Hij had zich ingeschreven voor een cursus tekenen naar de werkelijkheid en zou zich vermoedelijk nogal verloren hebben gevoeld tussen de ontelbare bejaarden in het groepje kunstliefhebbers als er niet nog een andere jongere deelnemer was geweest: een aantrekkelijke brunette, die samen met haar tweelingzus steampunkboeken schreef die ze in eigen beheer uitgaf. Na afloop van de cursus hielden ze geen contact, maar Sacha zag zo nu en dan video’s van de tweelingzus, Brittany Pettibone, voorbijkomen op zijn Facebook-pagina. Ze gaf lezingen aan universiteiten over het belang van traditionele waarden. Vanwege de vele studentenprotesten die dit uitlokte kon Brittany alleen spreken met politiebescherming.

Een jaar of tien later dook ze ineens weer op in Sacha’s newsfeed. Ze sprak niet langer over traditionele waarden, maar over het project Defend Europe: een boot vol jonge, rechtse activisten die op de Middellandse Zee patrouilleerden met de bedoeling migrantenboten terug te sturen.

Defend Europe was in het leven geroepen door de Identitairen, een groep zogeheten lumbersexuals: wit-nationalisten die erop zijn gebrand de ‘ware’ Europese cultuur te behouden. Ondanks die nadruk op Europa maken de Identitairen zich sterk voor het herstel van ‘authentieke’ nationale identiteiten, die ze afzetten tegen een gehomogeniseerde globale cultuur. Zij beschouwen immigratie als een wezenlijke bedreiging van lokale gebruiken, en als een ontwrichtend fenomeen dat ertoe leidt dat mensen zich niet langer thuisvoelen in hun eigen gemeenschap. Het kwam niet echt als een verrassing dat Brittany zich inliet met dit soort mensen. Ze sprak zich onomwonden uit vóór Donald Trump en had veel succes op internet met haar tirades tegen immigranten en feministen. Brittany en de Identitairen zaten op één lijn op vrijwel alle belangrijke punten: traditie, vaderland en de superioriteit van de blanke, christelijke beschaving.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie