Britten vragen Ierse nationaliteit aan

El País / 360  |  1 November 2019 - 20:00 1 Nov - 20:00

Voor een fors aantal van de naar schatting 1.300.000 Britten die zich in andere EU-landen hebben gevestigd en daar ook willen blijven wonen en werken, nemen de zorgen toe nu de Brexit-einddatum van 31 oktober nadert. Een aantal van hen heeft echter een oplossing gevonden, zo schrijft de Spaanse krant El País.

Volgens de krant behandelde de afdeling Buitenlandse Zaken van Ierland voor het Brexit-referendum in 2016 ongeveer 6000 aanvragen voor Iers burgerschap per jaar. Maar alleen al in 2018 kwamen er 25.000 aanvragen binnen en inmiddels zijn Ierse ambtenaren bedolven geraakt onder het werk. Een groeiend leger van Britten vraagt namelijk de Ierse nationaliteit aan op grond van de afkomst van hun voorouders, ook al hebben sommigen nog nooit een voet op het groene eiland gezet. Anders dan in sommige EU-landen het geval is, staan Ierland en Groot-Brittannië beide een dubbele nationaliteit toe.

(El País, Madrid)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie