Opkomst China maakt Amerikanen onzeker

Literary Hub / 360  |  5 November 2019 - 10:00 5 Nov - 10:00

Wat betekent het om in ‘the greatest nation on earth’ te wonen als alle grote toonaangevende bedrijven in handen zijn van buitenlandse – vooral Chinese – ondernemingen?

Nostalgische gevoelens kunnen een krachtige en bedwelmende uitwerking hebben. Wanneer men door een roze bril naar het verleden kijkt, kunnen er onwerkelijke werelden opgeroepen worden, waarbij alleen de allerbeste momenten in beeld komen en de slechtste en meer alledaagse aspecten uit het zicht blijven. Teruggrijpen op een vroegere ‘gouden eeuw’ brengt vaak aangename herinneringen aan zogenaamd betere tijden naar boven, maar het is een procedé dat misleidend kan zijn en verkeerd kan uitpakken. De huidige wereld is namelijk in bijna alle opzichten beter dan de ‘wereld van gisteren’.

Een kind dat nu geboren wordt, heeft statistisch gezien niet alleen meer kans langer te leven dan zijn ouders maar ook langer dan elk van zijn voorouders. Er zijn nu meer opgroeiende kinderen die kunnen lezen en schrijven dan ooit eerder het geval is geweest – zowel in absolute aantallen (doordat de wereldbevolking nog nooit zo omvangrijk is geweest) als in percentages. Schoon (drink)water, medische zorg, betaalbaar en snel vervoer, energie- en communicatienetwerken zijn niet alleen in hoge mate beschikbaar, maar worden ook nog steeds toegankelijker. Er is veel waarover men zich, met het oog op de toekomst, kan verheugen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie