Kunstmatige intelligentie voor een betere wereld

SingularityHub / 360  |  6 November 2019 - 10:00 6 Nov - 10:00

Kunstmatige intelligentie kan de sleutel zijn tot een rechtvaardigere wereld, maar dan moeten we die wel goed ontwerpen en toepassen, betoogt Ben Goertzel, het brein achter general artificial intelligence.

De samenleving koestert allerlei angsten voor de toekomst van kunstmatige intelligentie. Sommigen, zoals Richard Branson en Ray Dalio, zijn bang voor het groter worden van de inkomensongelijkheid en de gevaarlijke maatschappelijke crisis die daaruit voort kan komen. Anderen vrezen gevolgen voor de privacy of hebben sciencefictionvisioenen van boze robotheersers.

Mijn zorg rond AI [artificial intelligence] is echter dat we een technologie die – als we haar goed bouwen – wel eens ons allerbeste instrument kan zijn om een rechtvaardige wereld te creëren, nu al in een kwaad daglicht stellen. Inderdaad zijn er serieuze ethische vragen en onzekerheden over wat kunstmatige superintelligentie allemaal vermag, maar op dit moment hebben we hier op aarde vooral te maken met een ingewikkelde opeenstapeling van menselijke problemen.

Het is waar dat automatisering bijdraagt aan de groeiende ongelijkheid binnen de meeste landen, waar het inkomensverschil tussen de goed op geleide midden- en hogere klassen en de slecht opgeleide lagere klassen steeds groter wordt. Maar wat iedereen consequent over het hoofd ziet, is dat de ongelijkheid tussen de verschillende landen afneemt, voor een groot deel dankzij een combinatie van mondiale handel en technische vooruitgang op het gebied van computers, communicatie, transport en productietechnologieën.

Het inkomensniveau van China komt geleidelijk aan dichter bij dat van Amerika en Europa, en de succesvollere Afrikaanse landen naderen geleidelijk dat van China. De economische opkomst van China heeft de mondiale welvaartsongelijkheid spectaculair verminderd, binnen China zelf, en via de proactieve houding van dat land tegenover de rest van de ontwikkelende wereld. Deze opkomst is voor een deel te danken aan het gebruik van AI-gedreven automatisering om de efficiency te verbeteren middels robotica in fabrieken, optimalisatie van de productieketen en andere methoden.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie

Götterdämmerung – © Marco Borggreve