Servië sluit akkoord met EEU

Radio Free Europe / 360  |  7 November 2019 - 20:00 7 Nov - 20:00

Ondanks de wens om toe te treden tot de Europese Unie en ondanks waarschuwingen van de EU, heeft Servië een vrijhandelsovereenkomst gesloten met de door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie (EEU), een markt van meer dan 180 miljoen mensen.

Tot de EEU, die in 2014 werd opgericht, behoren voorts Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. De overeenkomst voorziet in ‘onmiddellijke besparingen op douanebetalingen’ in de handel tussen Servië en de lidstaten van het blok, aldus een woordvoerder van de Russische premier Dmitri Medvedev. Vorig jaar bedroeg de handel tussen Servië en de EEU 3,4 miljard dollar.

De EU, met een aandeel van 63 procent de belangrijkste handelspartner van Servië, zegt de onderhandelingen en de nauwe banden tussen Servië en Rusland ‘nauwlettend’ te volgen. Uit een onderzoek door het Servische bureau voor sociaal onderzoek blijkt 45,5 procent van de Serviërs aansluiting bij de EU te willen, tegenover 17,6 die voor de EEU kiest.

(Radio Free Europe, Praag)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto government.ru – government.ru, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83221955