Khalid Albaih laat zich alleen door zijn vrouw censureren

11 November 2019 - 13:5011 Nov - 13:50

Gerecenseerd | Politiek cartoonist houdt Vrijheidslezing.

In een tijd dat The New York Times besluit te stoppen met politieke cartoons, houdt cartoonist Khalid Albaih de 27e Vrijheidslezing in De Balie. Albaih werd geboren in Roemenië, groeide op in Sudan en verhuisde als jongen naar Qatar vanwege de politieke ideeën van zijn vader. Tegenwoordig woont hij in Denemarken. Maar ‘Als je me zou vragen waar ik vandaan kom, zou ik zeggen: van het internet,’ vertelt hij Huffpost.

Zijn ontdekking van het vrije medium vond plaats nadat hem op een van de redacties die hij in verschillende Midden-Oosterse landen bezocht om zijn werk te slijten in grove bewoordingen werd verteld dat wat hij maakte niks met cartoons te maken had; ‘Waar zijn de ballonnen dan?’ Het was de dag dat de Arabische Lente begon, en Albaih zag een link tussen zijn zoveelste afwijzing en het uitbreken van de revolutie, schrijft Al Jazeera: ‘Machtige mensen luisteren niet naar de jeugd.’ Zijn cartoon over Mohamed Bouazizi, die zichzelf in Tunesië uit woede in brand stak, ging viral, zijn tekeningen gingen een rol spelen tijdens de revolutie en werden nagemaakt op de straten van Caïro en Beirut. Het grote voordeel van cartoons, zegt Albaih tegen Huffpost, is dat je niet hoogopgeleid, intellectueel of frequent museumbezoekers hoeft te zijn om de boodschap mee te krijgen.

» Volgens hem woedt in de wereld één en dezelfde strijd, namelijk ‘die tussen de have en have-nots in de wereld’

Volgens hem woedt in de wereld één en dezelfde strijd, namelijk ‘die tussen de have en have-nots in de wereld, (…) wat vaak neerkomt op de donkere mensen en de machthebbers’, beschrijft Middle East Eye. Vanuit dat perspectief becommentarieert hij de kniebuiging van Kaepernick, de Sudanese revolutie, de Syrische burgeroorlog, Charlie Hebdo en Trumps plan voor een muur tussen Mexico en de VS.

De enige door wie hij zich volgens Huffpost laat censureren is zijn vrouw. Zij houdt in de gaten of zijn cartoons ‘nooit beledigend zijn, altijd spraakmakend’. The Art Newspaper meldt dat Albaih deze zomer als eerste kunstenaar een ‘Freedom artist’s residency’ ontving via een nieuw initiatief van Pen America and ArtX, dat is opgericht als steun aan kunstenaars die risico lopen.

Auteur: Laura Weeda

Bekijk hieronder de Vrijheidslezing van Khalid Albaih (7 nov. j.l. in De Balie).
Vrijdag 7 december wordt in De Balie de volgende Vrijheidslezing gehouden, door Dieudonné Gakire.

Plaats een reactie